· Dins de les accions de sensibilització per l'emprenedoria del programa Catalunya Emprèn
|
Un total de 343 estudiants han visitat el CEEILleida durant l'any 2024
Un total de 343 estudiants universitaris o de secundària han visitat aquest any el CEEILleida per conèixer les instal·lacions i els serveis que el viver de la Diputació de Lleida ofereix als emprenedors. Aquestes visites formen part de les accions de sensibilitació per l’emprenedoria que ofereix el CEEILleida, dins del programa impulsat per Catalunya Emprèn de la Generalitat de Catalunya.
La darrera visita de l’any ha sigut la d’un grup d’una vintena d’estudiants de l’IES Escola del Treball, que després d’escoltar la al tècnic del CEEILleida Salvador Pifarré sobre els serveis que ofereix el viver, han visitat el mòdul d’Smart Hospital i USE IT-IA, i el de l’empresa Deparaula, acompanyats del tècnic del CEEI Kléber Esteve.
|
|
· Per a empreses que formen part de la Xarxa de Punts d'Atenció Globalleida, creades a partir de l'1 de gener de 2020
|
Estand per als emprenedors a la Fira de Sant Josep de Mollerussa 2025
En l’afany de donar suport als emprenedors de la Xarxa de Punts d'Atenció Globalleida, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida ha contractat un espai a la Fira de Sant Josep de Mollerussa (del 19 al 23 de març) per tal que els emprenedors que formen part d'aquesta xarxa, entre ells els del CEEILleida, que desitgin estar presents en aquesta fira, puguin formar part de l’estand comú d’emprenedors.
L’únic requisit és que l’empresa que vulgui participar en aquesta acció hagi estat creada amb posterioritat a l’1 de gener de 2020 i estar vinculat a la Xarxa d'Empreses dels Punt d'Atenció Globalleida (assessorats, participants en programes, estar allotjats als vivers d'empreses....).
L’espai inclou: taula personalitzada, tamboret, zona comú per atendre visites, moqueta, assegurança obligatòria, drets de participació i presència com a expositor individual en tota la comunicació del certamen produïda per Fira de Mollerussa. La participació té un cost subvencionat de només 50 euros per expositor. Les places són limitades.
Totes les empreses interessades en aquesta proposta han d’omplir les dades de l'empresa i la forma de pagament del full adjunt i enviar-lo a orosell@globalleida.org.
El termini per fer la sol·licitud finalitza el 20 de febrer de 2025.
|
|
· Dimecres 22 de gener, a partir de les 11 del matí, per Ràdio Lleida
|
Balanç del programa Emprèn BIO 4.0 en el programa de ràdio 'Empresaris', coorganitzat amb el CEEILleida
En el programa Empresaris de Ràdio Lleida, coorganitzat amb el CEEILleida, que s'emetrà el dimecres 22 de gener, a partir de les 11 del matí, es passarà balanç de la darrera edició del programa Emprèn BIO 4.0, que dona suport a joves empreses tecnològiques del sector de la bioeconomia, a les quals ajuda a desenvolupar models de negoci sostenibles i innovadors.
El programa, organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Lleida, Eurecat, la Universitat de Lleida (UdL) i el CEEILleida, ha aplegat 19 projectes empresarials que han treballat intensament des del setembre en la creació de models de negoci. Entre els projectes més destacats hi ha la valorització del marro del cafè, la producció de bioplàstics i biomaterials, i la digitalització de la traçabilitat agroalimentària mitjançant blockchain.
|
|
|
Foto de l'acte de cloenda del passat mes de desembre, amb els participants en el programa
|
|
Anàlisi dels reptes i oportunitats de l'economia lleidatana, el programa del passat mes de desembre
En el programa Empresaris del passat mes de desembre, també coorganitzat pel CEEILleida, els presidents de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó; de la COELL, Josep Maria Gardeñes, i de PIMEC, Jesús Torrelles, van debatre sobre la situació econòmica actual de les comarques de Lleida.
Lleida està millor que el conjunt de Catalunya en creació d’empreses i en economia empresarial. Així ho dedueix el president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó, qui xifra en 688 el número d’empreses creades enguany a la demarcació de Lleida entre els mesos de gener i setembre. Una xifra que està molt per sobre del número d’empreses que han tancat i que, en el mateix període, han estat 122. És a dir, s’han creat enguany a Lleida cinc vegades més empreses que no les que han tancat.
A més, i segons recalca Saltó, les 122 empreses que han tancat suposen una xifra inferior a les que van tancar entre gener i setembre de 2023 i que van ser 141. Aquestes 688 empreses creades a Lleida enguany han suposat, afegeix Saltó, una inversió de 63 milions d’euros i la creació d’uns 600 llocs de treball (davant dels menys de 100 que s’hauran quedat sense feina pel tancament de les empreses). Saltó afirma que els sectors on se situen bona part de les empreses noves creades enguany a Lleida són “el tecnològic, els serveis, el comerç i la indústria, que després d’anys desaparegut dels rànkings, torna a aparèixer”. I com a exemple cita el cas de tallers mecànics que manofacturen, produeixen i transformen, per exemple, el metall en peces” que després necessiten altres sectors. Sobre les raons que expliquen la desaparició d’empreses, Saltó parla de “mancança de plans d’empresa i empreses poc professionalitzades”.
Absentisme laboral, un problema
De totes aquestes xifres, cap està inclosa al sector dels autònoms, uns 15.000 a les comarques de Lleida, segons el president de la COELL, Josep Maria Gardeñes. A banda de les afectacions que poden suposar les noves regulacions i cotitzacions per a 2025, del que es queixa Gardeñes és del fet que les reduccions de jornada laborals, per exemple, no es negociïn dins del diàleg social “i es vulguin aprovar per decret-llei”. No obstant, una de les qüestions que més preocupa el president de la COELL i que també comparteix Saltó és el greuge que suposa per a moltes empreses l’increment que s’està registrant de l’absentisme laboral. I inclou dins de l’absentisme laboral les baixes laborals i assegura que els sectors a Lleida on hi ha més absentisme laboral és en la sanitat (aquí, de la funció pública), hostaleria, construcció… “a tot arreu”. Afirma Gardeñes que l’absentisme laboral “és un refugi per la conciliació familiar i això no pot ser i s’ha de regular”. Acusa els metges de la sanitat pública d’afavorir baixes “amb uns terminis que no es corresponen amb la realitat de la salut del treballador”. Per tot plegat, “apel·lo a la valentia dels responsables polítics per afrontar” aquesta qüestió que, segons també ha coincidit Jaume Saltó, “té un impacte molt gran en les empreses”.
Fuga de talent de Lleida a Barcelona, Tarragona i Osca
A Lleida hi ha fuga de talent de persones d’entre 35 i 45 anys i de perfils professionals alts com ara enginyers o arquitectes a més de metges i infermers, entre altres sectors. Així ho mantè el president de la Cambra qui afirma que moltes persones es veuen empeses a marxar a altres zones com Barcelona, Tarragona o Osca perquè allà troben millors condicions laborals. Tot i això, des de la PIMEC de Lleida, el seu president, Jesús Torrelles, constata també que molts dels que han marxat tornen perquè a Barcelona no troben “la qualitat de vida” que sí tenen a Lleida. Sobre què sobre i què falta (pel que fa a perfils professionals a Lleida), Torrelles apunta que “sobren youtubers, dj’s… i de funcionaris no ho tinc clar” mentre remarca que a Lleida hi ha un teixit productiu molt potent que està format pels sectors ” de l’agricultura, la ramaderia, la indústria agroalimentària i l’hostaleria. Són els sectors on treballa la major part de la gent de Lleida” i, per tant, són sectors a cuidar i preservar.
Podeu escoltar el programa en aquest enllaç
|
|
|
Jaume Saltó i Josep Maria Gardeñes amb la periodista Mercè March. Jesús Torrelles va participar per via telefònica
|
|
· Les convocatòries es publicaran entre gener i febrer
|
Pla d'Acció Internacional de les cambres de comerç de Catalunya
El Consell de Cambres de Catalunya ha presentat el Pla d'Acció Internacional 2025, una iniciativa clau per impulsar l'activitat comercial exterior de les empreses catalanes.
En aquest marc, s'han programat les següents missions comercials internacionals:
- L'Índia: 17 - 21 març 2025.
- Colòmbia - Perú - Equador: 31 març - 9 abril 2025.
- Vietnam - Tailàndia - Indonèsia: 12 - 21 maig 2025.
- Singapur - Malàisia: 9 - 13 de juny 2025.
- Aràbia Saudita - Emirats Àrabs Units - Kuwait: 19 - 27 octubre 2025.
- Xile - Paraguai - l'Argentina: 17 - 27 de novembre 2025.
Les convocatòries per a les primeres missions comercials i els primers webinars informatius, que compten amb el suport d'ACCIÓ, es publicaran entre els mesos de gener i febrer.
Més informació
|
|
Ajuts per a la transformació digital per crear demostradors en espais de compartició de dades
El Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública ha aprovat l’extracte de la segona convocatòria per a la concessió d’ajuts, en l’àmbit de la digitalització, per a la transformació digital dels sectors productius estratègics mitjançant la creació de demostradors i casos d’ús d’Espais de Compartició de Dades, en el marc del Component 12 “Política Industrial Espanya 2030” del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb fons europeus Next Generation. La convocatòria es regeix per les bases reguladores de l’Ordre TDF/1461/2023, de 29 de desembre.
Els ajuts s’atorgaran en règim de concurrència competitiva.
La convocatòria es dirigeix a entitats amb personalitat jurídica pròpia, en particular empreses, associacions d’empreses i organismes de recerca i difusió de coneixement, per al desenvolupament de projectes de creació de demostradors i casos d’ús d’espais de dades en els següents sectors estratègics:
-
· Agroalimentari
-
· Mobilitat i transport sostenible
-
· Salut
-
· Economia social i de les cures
-
· Mitjans de comunicació
-
· Altres sectors
Més informació
|
|
· Pla estratègic de l'Alimentació a Catalunya
|
Ajuts per fomentar la innovació, digitalització, sostenibilitat i competitivitat en el sector alimentari
La sostenibilitat i la transformació del sistema agroalimentari són reptes clau per al futur de Catalunya. El Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya (PEAC) 2021-2026 és la resposta per construir un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable i d'accés universal.
El PEAC és un instrument interdepartamental i intersectorial que assenta les bases del Pacte nacional per a l'alimentació de Catalunya i que impulsa diverses línies estratègiques i actuacions.
En aquest sentit, s'han determinat diferents línies d'ajuts que fomenten la innovació, la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat del sector. 10 línies d’ajuts específiques, que s’adrecen a tots els agents de la cadena de valor alimentària, des de la producció fins al consum.
Més informació
|
|
· Dijous 13 de febrer, de les 10:00 a les 13:45 h
|
Lean Management a Lleida per a empreses industrials
Lleida acollirà el 13 de febrer un Lean Management per a empreses industrials. En aquest taller es complementaran conceptes bàsics del Lean Management com l’esperit Kaizen, la identificació de tasques que no aporten valor, ni generen un benefici o millora en el procés en les organitzacions (mudas) o el Sistema de Gestió Lean (SGL), amb conceptes més avançats i els aspectes clau per a la seva aplicació efectiva.
El Lean Management és una metodologia de gestió, basada en la millora continua, que cerca el valor afegit dels processos de l'organització. Un sistema que ha esdevingut essencial per a les empreses que busquen millorar la seva eficiència operativa i organitzativa, reduir el malbaratament i augmentar la productivitat.
A través d'aquest taller, tindràs l'oportunitat de conèixer de primera mà les principals tècniques i conceptes del Lean Management i com poden ser aplicats al seu entorn empresarial.
Inscripcions, fins el 5 de febrer.
Més informació
|
|
· Dirigit a noves empreses amb solucions software o hardware, basades en intel·ligència artificial
|
Programa d'immersió per a start-ups a Canadà, impulsat per l'ICEX, España Exportación e Inversiones
ICEX Espanya Exportació i Inversions i l'Oficina Econòmica i Comercial d'Espanya a Ottawa llancen la convocatòria Desafía Canadà. Un programa d´immersió de dues setmanes per a start-ups i scaleups espanyoles amb solucions de programari o maquinari basades en intel·ligència artificial, d´alt valor tecnològic, en fase de comercialització i amb experiència internacional. Orientat al desenvolupament d'oportunitats de negoci, coneixement del mercat i networking estratègic, que faciliti la integració de les empreses espanyoles a l'ecosistema tecnològic del Canadà, amb èmfasi a les ciutats de Montreal i Toronto.
Per què participa-hi?
Les tecnologies deep-tech, entre les quals hi ha la intel·ligència artificial, estan redefinint el panorama empresarial global. Aquestes solucions avançades no només optimitzen processos, sinó que permeten una presa de decisions més àgil i precisa, milloren la personalització de productes i serveis i potencien la competitivitat en general. Durant aquests darrers anys, gràcies als esforços públics i privats, Canadà s'ha consolidat com un hub tecnològic clau en el desenvolupament de solucions basades en IA, convertint-se en l'epicentre mundial d'aquests avenços.
La participació en aquest programa d'immersió juntament amb els principals actors empresarials, científics i institucionals del país nord-americà permetrà a les empreses espanyoles escalar els seus models de negoci i establir connexions globals vinculades a la intel·ligència artificial aplicada a diferents sectors, tant industrials com digitals, a els que aquesta tecnologia ha esdevingut un element transversal clau.
Més informació
|
|
El Programa CONSOLIDA’T, de suport a la consolidació, l’enfortiment i la reinvenció del treball autònom, consisteix en la realització d’ accions d’assessorament personalitzat i de formació en aspectes clau de la gestió del negoci de persones treballadores autònomes.
No t’ho perdis !! PLACES LIMITADES!! Mes informació: Email: amall@coell.org / WhatsApp: 628 137 615
|
|
|