Dilluns, 30 d'octubre de 2023                                                NEWSLETTER 282

Versió Web

· Els actes es van celebrar els dies 25 i 26, en el Palau de la Diputació de Lleida

· Els emprenedors Àlex Surroca i Joan Folguera; l'empresària Laia Rogel; el comunicador Gerard Guiu, i l'economista Emili Duró, van impartir unes brillants ponències durant la jornada

Lleida reuneix més de mig centenar de tècnics de CEEIs de tota Espanya, en unes jornades anuals organizades conjuntament pel CEEILleida i ANCES

 
L'Associació Nacional de CEEIs d'Espanya (ANCES), una organització integrada pels 33 CEEIs o BICs de tot l'Estat espanyol, entre ells el CEEILleida, va organitzar enguany a Lleida la seva jornada anual de tècnics de vivers d'empresa de tota Espanya.
 
La jornada, que s'organitza cada any en algun dels CEEIs o BICs repartits per Espanya, es va celebrar la setmana passada en el Palau de la Diputació de Lleida. El president de la Corporació, Joan Talarn, va donar la benvinguda als assistents, juntament amb el president d'ANCES, Álvaro Simón
 
Joan Talarn va manifestar que "per a nosaltres és bàsica la promoció d'empreses que comencen, facilitant-los els primers passos, i és important que siguem capaços d'ajudar a no frustrar la creativitat i la il·lusió de posar en marxa una idea de negoci".

El President de la Diputació a assenyalar que “l'experiència, almenys la que tenim a la Diputació de Lleida, és que les start-ups que s'incubin aquí es fan grans gràcies a la interacció amb el seu entorn, i això és la clau per generar oportunitats a les nostres comarques”. Així mateix, va assegurar que "per mi, el seu principal valor és difondre l'orgull de crear una proposta local que expandeixi la seva capacitat de negoci sense perdre els seus orígens".
INAUGURACIÓN-2.jpg

El president de la Diputació, Joan Talarn, i el president d'ANCES, Álvaro Simón, van inaugurar les jornades

Durant el primer dia van participar els tècnics dels CEEIs de Múrcia, Navarra, BIC Euronova de Màlaga i Elx, i el Projecte Womances, a través de la tècnica Eva María Elena, al taller de bones pràctiques dels CEEIs. Un taller que va servir per intercanviar experiències i trobar camins nous per poder millorar l'atenció als emprenedors i trobar nous mecanismes i idees per ajudar a crear noves empreses.

Així mateix, també hi va intervenir el director de Foment de l'Ecosistema Emprenedor, Jordi Garcia, que va manifestar la importància del foment de l'emprenedoria des del públic i els beneficis que tot això comporta. Va parlar de la implementació de la Llei de Startups, i el fet que l'Empresa Nacional d'Innovació (ENISA), ja hagi certificat un centenar d'empreses com a startups. I esperem que aviat en siguin moltes més.


Sobre la Llei de Startups, va dir que el que pretén és convertir les noves tecnologies en un motor de creixement econòmic més intens i sostingut, ric en ocupació de qualitat, amb més productivitat i que contribueixi a la cohesió social i territorial.

t4rt4t34.jpg

La tècnica del CEINavarra explicant la seva experiència en el taller de bones pràctiques dels CEEIs

També hi va participar com a ponent la presidenta de l'Associació Professional d'Empresàries de Lleida, Laia Rogel, que va explicar la seva experiència com a dona emprenedora. En la seva intervenció va assenyalar que, malgrat els esforços que estan fent en diferents àmbits de la societat, i d'intentar impulsar polítiques d'igualtat entre les diferents administracions, encara queda molta feina per fer perquè la dona empresària tingui el mateix reconeixement social que l'home empresari.

LAIA_ROGEL.jpg

La presidenta de l'Associació Professional d'Empresàries de Lleida i presidenta del Gremi de Publicitat, Comunicació i Marketing de Catalunya, Laia Rogel, va parlar sobre emprenedoria en clau de dona

I també va ser brillant la participació en aquestes jornades del cap executiu d'INTECH3D i Invelon, Joan Folguera, que va iniciar la seva trajectòria com a emprenedor al CEEILleida juntament amb un altre soci, i ara dirigeix ​​diverses empreses des de Lleida, amb una gran plantilla de treballadors i amb un important volum de facturació.

JOAN_FOLGUERA-2.jpg

El CEO d'INTECH3D i Invelon Tecnology, Joan Folguera, que va crear les seves empreses al CEEILleida, va parlar sobre la implementació de la tecnologia 4.0 en les noves realitats empresarials

La primera jornada de tècnics de dimecres va acabar amb una visita a la Seu Vella, amb un recorregut guiat, entretinguda i molt pedagògic, a càrrec de l'historiador Pep Tort, i un sopar al Parador de Lleida.

VISITA_MONUMENTO_SEU_VELLA.jpg

Els tècnics d'una trentena de CEEIs espanyols van poder conèixer la Seu Vella, en una visita guiada conduïda per l'historiadior Pep Tort

Una segona jornada també molt profitosa

La jornada de dijous va arrencar amb Àlex Surroca, emprenedor també del CEEILleida i fundador d'USEIT, que va parlar de la intel·ligència artificial a l'empresa actual, i va deixar clar que cada dia és més important l'adaptació de les empreses d'aquestes noves tecnologies.

INTERVENCIÓN_ÀLEX_SURROCA.jpg

El CEO de USE IT i emprenedor del CEEILleida, Àlex Surroca, va parlar sobre intel·ligència artificial en l'empresa actual

Paral·lelament es va celebrar l'assemblea ordinària d'ANCES, en la qual es va renovar la junta directiva de l'organització, que continuarà estant encapçalada per Álvaro Simón de Blas.

ASAMBLEA_ANCES.jpg

ANCES va celebrar la seva assemblea anual, en la que Álvaro Simón va sortir reelegit com a president de l'associació

Tot seguit va intervenir Gerard Guiu, actualment és un gran referent de la comunicació, i director general de l'Associació per a la Defensa de la Marca (ANDEMA), que va parlar sobre la importància de la marca i la seva defensa a l'empresa actual.

GERARD_GUIU.jpg

El comunicador, advocat i director general d'ANDEMA, Gerard Guiu, va pronunciar una conferència sobre la importància de la marca i la seva defensa en l'empresa actual

La darrera ponència va anar a càrrec d'Emili Duró, llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i ESADE. Amb la seva conferència “Com millorar l'actitud de les persones davant de la vida, tant personalment com professionalment”, va despertar un ambient, d'una banda molt distès i desenfadat però, alhora, amb raonaments que van fer reflexionar els presents al saló d'actes de la Diputació de Lleida.

EMILI_DURÓ-1.jpg
EMILI_DURÓ-4.jpg

L'economista Emili Duró va oferir la conferència "Com millorar l'actitud de les persones devant la vida, tant personalment com professional. La sessió va estar molt amenitzada per l'estil del conferenciant, i pels exercicis que va suggerir fer al públic assistent

Programa especial sobre les jornades d'ANCES a Ràdio Lleida-Cadena SER

La temporada del programa de Ràdio Lleida Empresaris des del CEEILleida es va estrenar des del Palau de la Diputació de Lleida amb un programa especial, conduït per la periodista Mercè March, sobre les jornades de tècnics d'ANCES, en el que hi van participar el director del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació, Ramon Boixadera; el director del CEEILleida, Antoni Piñol, i el president d'ANCES, Álvaro Simón.

Segons va explicar Álvaro Simón de Blas, la creació d'ANCES "parteix d'una idea europea de posar en marxa incubadors d'empreses innovadores, de promocionar la innovació empresarial als territoris. La Comissió Europea es va portar dels Estats Units un model en un moment calia reaccionar. Era un moment en què Europa tenia problemes econòmics derivats de la desindustrialització. Aquella idea es va traspassar després a Espanya a través de la Comissió Euroepa. Això és el que són els Business Innovation Centers. i d'un BIC és acompanyar emprenedors locals bàsicament per a que creïn una empresa i aquella empresa, en x temps es pugui consolidar i aportar valor al territori, treball de qualitat i, sobretot, valor afegit".

Podeu escoltar el programa sencer en aquest enllaç.

 

IMG_20231025_100852.jpg

En el programa, conduït per la periodista Mercè March, hi van participar Álvaro Simón, Ramon Boixadera i Antoni Piñol

ANCES és un model aglutinador d'interessos, mètodes de treball i interconnexió de models d'innovació i emprenedoria. Els 33 membres, CEEIs o BICs han estat promoguts en virtut de l'aposta d'agents locals públics i/o privats en un recurs clau en l'estratègia de promoció de la innovació als territoris respectius.

Aquesta xarxa s'integra a la xarxa European Business and Innovation Centre Network – EBN conformada per més de 150 BIC certificats i 100 organitzacions que donen suport per al creixement i desenvolupament d'emprenedors innovadors, start-ups i PIMEs.

Els CEEIs o BICs es configuren com a agents de referència a l'ecosistema d'innovació de les respectives zones geogràfiques on es troben localitzades. ANCES, per la seva banda, contribueix a la seva promoció i posicionament en el sistema nacional d'R+D+i.

L'oportunitat que representa un CEEI o BIC per a l'entorn on s'ubica és indiscutible per la repercussió directa que té a l'ocupació i a la generació d'empreses. Aquest impacte encara és més interessant si es té en compte la vocació d'aquestes entitats per promoure la innovació i l'ocupació estable basada en activitats de valor afegit.

ANCES promou la creació de BIC en altres entorns per als quals en particularitza la configuració en funció de diferents elements del territori i de la capacitat dels seus promotors. D'aquesta manera en la creació d'un nou BIC es té en compte de manera especial l'existència d'agents o xarxes de serveis de suport a l'emprenedoria, el creixement i la competitivitat de les PIMEs i la innovació, amb l'objectiu que aquestes noves infraestructures responguin realment a una necessitat no coberta i que completi i col·labori amb l'oferta de serveis existents en el territori.

FOTO_FAMILIA_ANCES-1.jpg

Fotografia de família dels assistents en la jornada d'ANCES, que s'ha celebrat enguany a Lleida, i que va estar presidida pel diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú (quart per l'esquerra)

· Dimarts 7 de novembre a La Rioja, coorganitzat pel Parc Agrobiotech Lleida

Vine al Networking anual d'start-ups i empreses agroalimentàries innovadores del sector Agrotech

 
El Parc Agrobiotech Lleida coorganitza amb l’Instituto Aragonés de Fomento (IAF), el Centro Europeo de Empresas e Innovación de Navarra (CEIN) i l’Agencia de Desarrollo Económico de la Rioja (ADER) – entitat anfitriona - l’ EBRO VALLEY AGRO TECH, la 2a Trobada Networking anual de startups i empreses agroalimentàries innovadores del sector AGROTECH. Participaran també 4 empreses agroalimentàries rellevants de la Vall de l’Ebre que ens exposaran els seu reptes.

L’edició d’enguany tindrà lloc el dimarts, 7 de novembre de 2023, en jornada de matí i tarda, al Museu Wurth, ubicat a Agoncillo (La Rioja), proper a Logronyo.

Es tracta d’ un servei de valor afegit amb l’objectiu de facilitar les relacions empresarials i augmentar les vies de col·laboració per al desenvolupament de tot tipus d’iniciatives, donant a conèixer els productes i serveis que proveiu per establir acords empresarials o trobar possibles inversors i socis, i també treballar i reflexionar en temàtiques d’ideació sobre necessitats i oportunitats reals de futur immediat del sector per a incrementar la competitivitat.
 
 
La participació és gratuïta, el nombre de places es limitat a 25 empreses i start ups per demarcació i el Parc Agrobiotech Lleida posa a disposició de les persones inscrites un servei de transport en autocar des de Lleida per a poder assistir a tota la Jornada.

En cas que esteu interessats en fer servir el servei d’autocar, us agrairem que envieu un correu electrònic a: xtico@parcagrobiotech.com, amb la sol·licitud de places i els noms i cognoms de les persones que desitgeu utilitzar aquest servei.
 

Curs de finances per a no financers, dijous 16 de novembre, al Club Tennis Lleida, a càrrec d'Oriol Amat 

Conscients de la importància dels coneixements financers per a la majoria de professionals, a Òptima hem preparat el curs Finances per a No Financers. Aquest curs pretén introduir en el món de les finances als professionals que normalment no treballen en aquest àmbit, proporcionant una visió integrada dels conceptes i instruments clau de comptabilitat i finances imprescindibles per a l’anàlisi, planificació i control de la gestió de l'empresa.

Serà impartit pel reconegut economista, catedràtic d'economia financera i comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra i docent habitual a Òptima
Oriol Amat. El curs tindrà lloc al Club Tennis Lleida el proper dia 16 de novembre de 2023 de les 9.30h. a les 17.30h. El curs inclou esmorzar i dinar networking.

Les places són limitades. Tens més informació sobre el curs en aquest
enllaç.

 

 · El dimarts 14 de novembre, organitzada per ACCIÓ

Jornada sobre incentius fiscals

La teva empresa desenvolupa projectes de recerca, desenvolupament i innovació? Saps que hi ha beneficis fiscals disponibles per a aquest tipus de projectes? 

Vine a la nostra jornada presencial a Lleida per buscar finançament per als teus projectes empresarials.

Els incentius fiscals per a la innovació són una eina de l'Administració General de l'Estat que permet a les empreses reduir la seva càrrega fiscal quan porten a terme projectes d'R+D o innovació. Tot i disposar d'un marc fiscal sòlid, moltes petites i mitjanes empreses catalanes encara no aprofiten aquests incentius o ho fan amb dificultat.

En aquesta sessió coneixeràs els conceptes deduïbles fiscalment i veuràs exemples pràctics sobre com documentar els projectes per aplicar amb èxit els incentius fiscals relacionats amb la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I).

A més, farem una introducció al marc fiscal espanyol, incloent-hi:

  • Conceptes bàsics.
  • Deduccions en quota per a projectes d’R+D i innovació tecnològica.
  • Bonificacions a la seguretat social per a personal dedicat a tasques d’R+D i innovació tecnològica.
  • Altres incentius a la innovació.
  • Subvencions públiques.
  • Combinació entre els diferents incentius.
  • Patent Box.

També coneixeràs el cas de l'empresa TALKUAL, un e-commerce de menjar saludable, que ajuda els agricultors a rescatar fruita i verdura imperfecta. TALKUAL compta amb una proposta innovadora i amb creixement, i que contínuament millora el seu producte i servei per tal d’aportar més valor als seus clients, a la vegada que combaten el malbaratament alimentari.

Uneix-te a nosaltres en aquesta jornada i descobreix com aplicar adequadament aquestes deduccions, que poden ser una forma indirecta de finançar els teus projectes d'innovació.

No t'ho perdis!

Objectiu de l'acte

Conèixer els conceptes deduïbles fiscalment i veure exemples pràctics sobre com documentar els projectes per aplicar amb èxit els incentius fiscals relacionats amb la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I).

T'interessa si ets...

Una empresa que dugui a terme projectes d'R+D+i.

Programa

10.00 h

Benvinguda

Clara Porta, delegada d’ACCIÓ a Lleida

10.05 h

Descripció dels incentius fiscals a l'R+D+i

Elena Mindán, responsable de finançament de la innovació de General Consultores

10.45 h

Cas d'èxit

Núria Esquerra, directora financera de TALKUAL

11.05 h

Casos pràctics i preguntes

Elena Mindán, responsable de finançament de la innovació de General Consultores

11.30 h

Cloenda

Clara Porta, delegada d’ACCIÓ a Lleida

Inscripcions

 · La convocatòria està adreçada a totes les persones titulades de la UdL, independentment de la seua situació laboral o professional (inclou professionals per compte propi i empreses)

Tercer Premi Santander - Alumni UdL a l'emprenedoria i a l'ocupació "Idees que arrelen"

 

Alumni UdL – Associació d’Antics Alumnes i Amics de la Universitat de Lleida, té com una de les seues missions troncals impulsar i fomentar la incorporació de les persones titulades per la Universitat de Lleida al mercat de treball, a l’emprenedoria, a l’exercici de la professió derivada de les respectives titulacions i a la recerca científica.

Per tal d’afavorir la carrera professional dels antics alumnes de la UdL que, amb els coneixements adquirits a la Universitat i el món laboral, aportin solucions innovadores als reptes climàtics, econòmics, culturals i socials del segle XXI, Alumni UdL, amb el suport de la UdL i Banco Santander, convoca el Premi Santander - Alumni UdL a l’Emprenedoria i l’Ocupació en el marc del Programa Santander ocupabilitat de titulats i titulades de la Universitat de Lleida.

Aquesta tercera edició del Premi vol incentivar i reconèixer els antics alumnes de la UdL que generin idees innovadores o hagin implantat processos de millora a l’empresa, per poder afrontar amb èxit els reptes generats pels canvis accelerats en un mercat global molt competitiu i garantir-ne la seua continuïtat.

Aquest premi expressa el compromís d’Alumni UdL per enfortir els lligams entre els antics alumnes i la UdL i per promoure els estudis i la recerca de la nostra universitat.

La convocatòria està adreçada a totes les persones titulades de la UdL, independentment de la seua situació laboral o professional (inclou professionals per compte propi i empreses).

♦ Premi: 4.000 € a la Categoria Idea 

(Dividit en 2 imports: premi i implantació)

 

♦ Premi: 4.000 € a la Categoria Fet 

(Un import únic al moment del lliurament)

 

Presentació d'idees i projectes, terminis: fins demà dimarts 31 d'octubre de 2023 (23.59 h).

 

Llegir més

 · El 30 de novembre, al Palau de Congressos de la Llotja

L'alpinista i empresària Edurne Pasaban, protagonista de les Nits Cambra

 

La Cambra de Comerç de Lleida ja té a punt les Nits Cambra, que se celebrarà el 30 de novembre al Palau de Congressos de la Llotja, i que enguany comptarà amb la presència de l'alpinista i empresària Edurne Pasaban.

Ella va ser la primera dona a la història a completar l'ascensió dels 14 vuitmils, que són les catorze muntanyes de més de 8.000 metres d'altitud del món.

Llicenciada en Enginyeria Industrial per la Universitat del País Basc, Màster en Gestió de Recursos Humans per ESADE Business School, Master Executive Coaching and Management per la IE Business School de Madrid i professora Associada a IE Business School. També és empresària, conferenciant i coach. ABELETXE és el seu espai de celebració d'esdeveniments al País Basc.

 

Programa

20h. Preparació de l'expedició

Acreditacions i recepció d'assistents

 

20.30h. Expedició a l'èxit

Ponència a càrrec d’Edurne Pasaban, ‘EXPEDICIÓ A L’ÈXIT: Assolint objectius i superant dificultats'.

 

22h. Arribada al cim

Còctel a peu dret i networking

 

No hi pots faltar!

Preu empresa no sòcia Club Cambra i socis Basic: 50 € (iva inclòs) per entrada

Preu empresa sòcia Club Cambra: Gratuït 2 entrades pels socis Club Cambra Business, Export i VIP

Inscripcions: Aforament limitat per ordre d'inscripció i pagament

Llegir més

Inscripcions

Fes un passeig virtual pel CEEILleida